ŠTEFANOVCE: Za posledných desať rokov pribudla v obci jedna novostavba

16.04.2011 Vranov nad Topľou

Štefanovce 16. apríla (TASR) - Štefanovce v okrese Vranov nad Topľou sú koncovou obcou, v závere ktorej strieda asfaltovú komunikáciu poľná cesta smerujúca do okolitých lesov. O malú dedinu na periférii prejavujú v poslednom období záujem skôr rekreanti pre krátkodobé pobyty ako noví usadlíci. Za posledných desať rokov tu preto pribudla iba jedna novostavba rodinného domu. Viacero opustených príbytkov odzrkadľuje súčasný trend migrácie miestneho obyvateľstva za prácou do zahraničia a iných regiónov Slovenska.
\"Pokles počtu obyvateľov obce súvisí aj s tým, že v súčasnej dobe sa rodí menej detí ako v minulosti. Dávnejšie tu fungovala aj základná škola, teraz deti dochádzajú za vzdelaním do susednej obce Továrne,\" objasnil starosta obce Peter Giboda.
Dodal, že pokles počtu ľudí žijúcich v Štefanovciach súvisí aj s niečím iným, čo je vidieť na množstve opustených a chátrajúcich domov. \"Ide o to, že sa viacerí odsťahovali za prácou do zahraničia či iných regiónov Slovenska. Celkový počet obyvateľov obce za posledných desať rokov poklesol približne o 20 percent,\" povedal Giboda s tým, že momentálne ju trvalo obýva asi 100 Štefanovčanov.
\"V našej obci v poslednom čase nová bytová výstavba neprebieha, tento dom je skôr výnimkou,\" ukázal starosta na vilku v americkom štýle, ktorá je tesne pred skolaudovaním. \"Nový dom tu nepostavili od roku 2001, v súčasnej dobe prebiehajú skôr rekonštrukcie starších príbytkov zamerané na zatepľovanie či výmenu striech,\" vysvetlil Giboda.
Obnovu starších domov pre trvalé bývanie realizujú iba domáci obyvatelia, medzi nimi aj viacero tunajších mladých rodín, noví usadlíci však do Štefanoviec neprichádzajú takmer vôbec.
\"Naša obec sa stala v poslednom období zaujímavou skôr pre obyvateľov z iných regiónov, ktorí si tu kupujú domy alebo stavajú chatky pre rekreáciu a oddych. Približne 20 percent domov v obci slúži už iba na rekreačné účely,\" podotkol starosta.
Giboda plánuje v budúcnosti popracovať na zatraktívnení obce, aby sem prilákal nových usadlíkov natrvalo. V minulosti dokončila samospráva výstavbu ihriska z vlastných prostriedkov, v súčasnosti rekonštruuje takmer 40-ročnú budovu obecného úradu z eurofondov. \"Ďalším krokom by mala byť výstavba skupinových čističiek odpadových vôd, keďže tu nemáme kanalizáciu,\" uzavrel starosta.
 

Vyberte región